Tämä valokuva on otettu ilmasta ja siinä on rakennuksia Helsingin Meilahdessa.

Tarjouskauppa

Harkitsetko tarjouskauppatapaa asuntosi myymiseen? Lue alta tarjouskaupasta lisää ja miksi se voisi sopia sinun kohteellesi.

Tarjouskaupan avulla saat selville kohteesi ajankohtaisen markkinahinnan. Prosessi on läpinäkyvä ja turvallinen kaupankäyntitapa sekä ostajalle että myyjälle. Tarjouskaupassa kohteelle asetetaan kilpailukykyinen lähtöhinta. Tarjoukset lähtevät lähtöhinnasta ylöspäin. Tarjoukset ovat voimassa vähintään 48 tuntia ja ne julkaistaan kohdesivulla, jotta asunnosta kiinnostuneet tahot näkevät ne reaaliajassa ja voivat halutessaan lähteä tarjouskilpaan mukaan. Myyjällä on oikeus hylätä, hyväksyä tai tehdä vastatarjous.

Läpinäkyvyys

Tarjouskauppa on läpinäkyvä tapa tehdä kauppaa, jossa kaikki kiinnostuneet osapuolet näkevät missä tarjousneuvotteluissa mennään. Tarjoukset julkaistaan kohdesivulla.

Markkinahinta

Tarjouskaupan avulla löydetään kohteen ajankohtainen markkinahinta ja saadaan selville kohteen kysyntä. Myyjä saa varmuutta sille, että ei myynyt kohdetta liian halvalla. Toisaalta myös ostaja näkee missä muut tarjoukset liikkuvat ja se tuo turvaa neuvotteluihin ja tarjoamiseen.

Tehokkuus

Tarjouskauppa on helposti lähestyttävä ja se aktivoi ostajaehdokkaat toimimaan, kun varsinainen tarjouskilpa alkaa ensimmäisen tarjouksen myötä.

Kutsu minut maksuttomalle arviokäynnille niin kerron tarjouskaupasta lisää.

Hannu Vaahtio
Laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV), KTM
Myynti, toimitusjohtaja – alalla vuodesta 1994

myynti@asumaan.fi

Lisätietoa tarjouskaupasta asunto- ja kiinteistökaupassa

Suomessa asuntokauppaan tuotiin uutena palveluna Tarjouskauppa-konsepti vuonna 2007. Mallia tuolloin otettiin muun muassa Ruotsista ja myös muualla maailmassa vastaavista järjestelmistä. Suomen tarjouskauppatapa on kuitenkin vakiintunut vain Suomen olosuhteisiin sopivaksi. Kauppatapaa tarjoavatkin monet ketjut ja myös Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton (SKVL r.y.) jäsenet. Jäsenet käyttävän nimensä yhteydessä [A]-tunnusta.

Tarjouskaupassa asunnon hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kohteesta/asunnosta saadaan markkinoilta paras mahdollinen, oikea hinta, joka käsillä olevassa markkinatilanteessa voidaan saada. Toimeksiantovaiheessa myytävälle asunnolle määritellään myyjän ja välittäjän kesken lähtöhinta, jolla myyntijulkistus ja kaupankäynti aloitetaan. Asunnon lopullinen myyntihinta määräytyy ostajien tekemien tarjousten perusteella. Myyjä päättää, minkä tarjouksen hän hyväksyy. Korkein tarjous ei aina välttämättä voita, vaan kauppaan voi vaikuttaa myös muita elementtejä, kuten maksuehdot, vapautuminen tai muut seikat. Tarjouskaupan luonteeseen ei kuulu myyjän vastatarjouksen tekeminen, vaan vain ostajakandidaatit tekevät julkisia tarjouksia.

Kuluttajavirasto on antanut vuonna 2012 myönteisen lausunnon tarjouskaupan soveltuvuudesta Suomen asuntomarkkinoille. Tarjouskauppa –nimen lisäksi markkinoilla tarjotaan kauppatapaa myös muilla nimikkeillä, kuten OmaTarjousTM (Huoneistokeskus), KotiTarjous jne, mutta Tarjouskauppa on vakiintunein nimike.

Miten tarjouskauppa toimii?
Perinteisesti asunnonmyyntiprosessissa Suomessa myytävälle kohteelle ilmoitetaan myyntihinta, velkaosuus ja velaton hinta, hintapyynti, mistä kiinnostuneet ostajat tarjoavat useimmiten alempia tarjouksia. Tarjouskaupassa lähtöhinta on velaton myyntihinta, josta kiinnostuneet ostajat tekevät lähtöhintaa korkeampia tarjouksia. Tarjoukset tehdään aina kirjallisesti kiinteistönvälittäjän kanssa yhteistyössä, ja useimmiten se tapahtuu meillä nykypäivänä sähköisin allekirjoituksin käyttämällä vahvaa PATU-tunnistautumista, turvallisesti pankkitunnuksin.

Tehdyt tarjoukset on kaikkien nähtävillä asuntoportaaleissa, www.etuovi.com ja www.oikotie.fi, ja hintaehdotuksia, tarjouksia tehneet ja kohteen seuraajiksi ryhtyneet saavat sähköpostitse aina välittömästi tiedon uusista tarjouksista, ja voivat näin ollen reagoida tilanteeseen ja tehdä tarjouksen tai korottaa aiempaa tarjoustaan sopimalla siitä kiinteistönvälittäjän kanssa. Tarjousten voimassaoloaika on aina vähintään kaksi vuorokautta (48 tuntia). Myyjä voi hyväksyä haluamansa tarjouksen, kun vähintään 40 tuntia on kulunut tarjouksen saapumisesta (asumaan.fi/Area mOy LKV [A]:n käytäntö). Tarjouskaupassa mukana oleminen edellyttää tarjouksen tekijältä tarjouskaupan edistymistä internetin kautta ja sähköpostein. Toki kiinteistönvälittäjä avustaa osapuolia, ellei edellä mainittu ole luontaisesti mahdollista. Kiinteistönvälittäjä käsittelee tarjoukset myyjän kanssa, joka lopulta tekee päätöksen asunnon myymisestä.

Tarjouskaupan luotettavuus
Tarjouskaupassa tarjoukset ovat julkisia, kaikkien nähtävillä kaupankäynnin ajan. Alhainen lähtöhinta houkuttelee kiinnostuneita ostajaehdokkaita enemmän kuin ehkä korkeaksikin asetettu hintapyynti. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole johtaa osapuolia harhaan. Asetettu lähtöhinta on oltava verraten lähellä tavoitehintaa, esimerkiksi yli 30 %:n heittoa markkinahintaan ei voida katsoa hyväksyttävän. Kauppatapaa ei voida manipuloida olemattomilla, fiktiivisillä tarjouksilla. Siitä vastaa laillistettu kiinteistönvälittäjä, jonka toimintaa Suomessa valvoo Aluehallintovirasto.

Tarjouskaupan etuja ostajille:
· Tarjouskauppaa käydään avoimesti internetissä ja osalliset voivat nähdä kaikki tarjoukset portaaleissa, sekä saada välittömästi tiedon sähköpostiinsa uusista tarjouksista.
· Myyjä voi hyväksyä tarjouksen aikaisintaan 40 tuntia tarjouksen saapumisesta, jolloin ostajaehdokkailla on aikaa reagoida ja harkita tarjoustaan uudestaan.

Tarjouskaupan etuja myyjälle:
· Avoin kauppatapa on kuluttajaystävällinen
· Lähtöhinnan asetanta kohtuulliseksi houkuttelee enemmän kiinnostuneita tarjoajia
· Ostajaehdokkaiden tarjoukset muodostavat oikean markkinahinnan kohteelle vallitsevassa markkinatilanteessa
· Tarjouskauppa –konsepti sopii erityisesti kohteille, joilla voidaan katsoa olevan voimakasta kysyntää markkinoilla tai joiden hinnoittelu normaaliin tapaan on hankalaa tai vaikeaa. Tarjouskauppa ei kovin hyvin sovellu kohteille, joiden houkuttelevuus on kovin laimeaa.

Scroll to Top